Recenzie: Viața acestui băiat – Tobias Wolff

Despre autor

 tobias wolff (sursa foto: http://news.stanford.edu/pr/2012/pr-book-club-wolff-101212.html)

Tobias Wolf este autorul mai multor volume de povestiri și a două cărți de memorii, printre care In Pharaoh’s Army, finalistă a Premiului National Book Foundation, și romanul The Barracks Thief, care a câștigat în anul 1985 Premiul PEN/ Faulkner pentru ficțiune. Cea de față, Viața acestui băiat, este câştigătoare a Premiului de Carte al Los Angeles Times pentru biografii, finalistă a Premiului pentru non-ficţiune al National Book Critics Circle și Carte de referinţă a anului în New York Times.

În viața de zi cu zi, începând din 1997, Tobias Wolf a predat cursuri de limba engleză și creative writing la Universitate Stanford unde, între anii 2000 – 2002, a fost ales ca director al Programului Creative Writing.

 

Filmul

 This boys life Robert de Niro DiCaprio 

Păstrându-se același titlu, sub regia lui Michael Caton-Jones care a respectat foarte mult povestea autentică, cartea a fost ecranizată în 1993. Rolul lui Tobias Wolf a fost interpretat de Leonardo DiCaprio, iar cel negativ, al tatălui vitreg, de Robert De Niro. Chiar dacă DiCaprio a fost foarte tânăr iar De Niro a avut rolul care nu atrage simpatia publicului, ambii actori au fost de nota 10. Iar eu, fiind fanul amândurora, dar, mai ales, unul mare al lui De Niro, nici nu am stat pe gânduri atunci când am observat această carte tipărită în limba română și publicată în 2015 de editura Publica în colecția Narator – o colecție cu povești, întâmplări, istorii și memorii adevărate.

(Trailer This Boy’s Life – Trailer – 1993 )

 

Cartea

cartea viata acestui baiat

O mamă aflată în permanentă mișcare încearcă să-și refacă viața căutând un nou început care să includă o slujbă bună și un nou tată pentru băiețelul ei. Ea are parte doar de ghinion și reușește să facă cele mai neinspirate alegeri în materie de bărbați.

Toată această poveste ne este redată prin viziunea băiețelului, Toby, care încearcă să se adapteze noilor condiții și chiar face eforturi să fie integrat în actuala sa familie, dar mai ales să se înțeleagă cu tatăl său vitreg, Dwight, care pare părintele ideal la început, însă cu timpul își arată adevăratul său caracter – un bărbat dur, sever și egoist.

Întâmplările, uneori amuzante, alteori triste,  conturează, destul de confuz, o nouă identitate a eroului nostru care, la un moment dat, chiar își alege și un alt nume: Jack.

 

Cartea este scrisă în forma unui roman , experiența băiețelului, o copilărie din anii 1950, este diversă – de la confruntări cu alți copii, profesori, tați și condiții, până la gânduri sau planuri de a păcăli sistemul și, în final, intenția de a fugi departe, de a evada. Năzdrăvăniile lui – uneori însoțite de mult tupeu – par să condimenteze lectura, însă, ca să fiu sincer, povestea în sine nu m-a impresionat foarte tare, dar per total mi-a prins bine această experiență. Din biografii și memorii o să ai mereu ceva de învățat, autorii acestor lucrări au pus suflet și au presărat înțelepciuni acumulate printre rânduri, iar tu, ca cititor, o să ai mereu posibilitatea de a descoperi noi perspective de a vedea viața sau lucrurile din jur.

P.S. Cu zece ani înaintea acestei memorii, a fost publicat The Duke of Deception, o carte asemănătoare de memorii scrisă de fratelui său , Geoffrey Wolff, care a crescut cu tatăl său biologic. Cei doi, așa cum este menționat și în cartea de față, au ținut legătura și au rămas în relații bune.

 

“A ști că totul se sfârșește e un dar al experienței, o consolare pentru conștiința că noi înșine avem un sfârșit. Înainte de a-l dobândi, trăim într-un prezent prelungit. Fericirea e fericire nesfârșită, neștiutoare de dispariția ei sigură. Durerea e durere nesfârșită.”

“Credeam că între explicații și scuze nu era nicio diferență și că scuzele erau un semn de slăbiciune. La fel și sentimentele, mai ales sentimentele complicate. Nu le recunoșteam. Nici nu știam că le aveam.”

“Când suntem fragezi, necopți, credem că visurile noastre sunt drepturi, că lumea e dispusă să acționeze în interesul nostru și că eșecul și moartea sunt pentru ratați. Trăim cu siguranța nevinovată și monstruoasă că doar noi, dintre toți cei născuți vreodată, beneficiem de un angajament special care ne permite să rămânem veșnic tineri.”

“Siguranța este foarte strălucitoare în unele momente.”

“În această lume, nimic din ce-mi puteam închipui pentru mine însumi nu era imposibil. În aceasta lume, singurul lucru pe care trebuia să-l faci era să alegi.”

 

„Atât de limpede şi de hipnotic… încât cititorului îi vine s-o descompună şi să găsească un mod simplu de a explica de ce funcţionează atât de minunat”. (The New York Times) 

„Aceste memorii extraordinare sunt atât de frumos scrise încât nu doar că ne ataşăm de amintirile copilului Wolff, ci suntem şi mişcaţi de universalitatea experienţei lui”. (San Francisco Chronicle)

„O operă de autentică măiestrie literară… cumplită şi stranie ca Marile speranţe, ireală şi crudă ca Pasărea vopsită, amuzantă şi transcendentă ca Huckleberry Finn”. (The Philadelphia Inquirer) 

 

Cumpără cartea din următoarele magazine:

[tp_product id=”203634704″ feed=”158″]

LIBRIS (transport gratuit)

ELEFANT

LIBRARIE.NET

eMAG

BOOKCITY

OKIAN (în engleză)

LibHUMANITAS

Dacă ți-a plăcut recenzia, te invit la un like/share/comment

Robo Veres

Adauga un comentariu

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul protejat cu drept de autor!