Să nu lași să treacă o zi fără să citești ceva

 

Cu ceva treabă în București pentru câteva zile, și cu motto-ul bine întipărit în minte: „să nu lași să treacă o zi fără să citești ceva”, am adus cu mine puțină literatură, Rămășițele zilei – Kazuo Ishiguro (cred că autorul nu are nevoie de prezentare) și o carte de afaceri Ce e DIFICIL la lucrurile DIFICILE – Ben Horowitz recomandată de marii CEO ai lumii (Mark Zuckerberg – Facebook, Larry Page – Google, Dick Costolo – Twitter, Peter Thiel – PayPal).

Încerc să citesc zilnic, pentru că sunt total de acord cu ceea ce spunea marele Benjamin Franklin: investiția în cunoaștere are cea mai mare dobândă”. Cel mai bine acest lucru l-a explicat magnatul Warren Buffet în interviurile sale. Poți să cauți aceste interviuri pe Youtube. Găsești în ele multe lecții valoroase care îți pot fi de folos în viață. Păcat că eu nu le-am descoperit mult mai devreme. Dar mai bine mai târziu decât niciodată și, vorba aia, omul cât trăiește învață (dacă nu e prost, leneș sau încuiat).

Și, dacă tot am pomenit de Youtube, cred că folosind această sursă cu cap, poți învăța foarte multe lucruri care să te ajute, fie că vorbim de viața personală, de carieră, de afaceri sau de cultură generală. Bineînțeles, subiectele nu le vei găsi așa de aprofundate ca într-o carte, și nici nu vei avea opțiunea de a medita între pagini sau a cântări argumentele expuse, dar, altfel, este un izvor viabil cu care te poți hidrata în scop educațional. Sunt mii de interviuri cu oameni de succes, și dacă știi să-i alegi, e o adevărată „mină de aur”.

Tot aici l-am descoperit și pe Marcus Lemonis cu emisiunea sa, The Profit (am ajuns la sfărșitul sezonului 3), iar când am timp și sunt prea obosit pentru lectură, urmăresc cu interes un episod. Ca antreprenor, pot să zic că sfaturile lui m-au ajutatat și mi-au redat motivația de a face lucruri mărețe.

De asemenea, zilele trecute am vizionat căteva episoade din 50 de minute cu Pleșu și Liiceanu (o emisiune difuzată de TVR1 între 23 ianuarie și 22 mai 2011 de 17 episoade) și mi-am dat seama că încă sunt mult prea mult în urmă și ce mult mai am de învățat ca să pot gândi și medita asupra unor întrebări fundamentale de viață, asemenea celor doi. Mai rămân în față, probabil, mii de lectruri. Dar există optimism. Iar acest lucru e de bine.

În final, ca încheiere, o să te las cu un sfat prietenesc: Petrece cât mai mult timp în preajma oamenilor de calitate, iar dacă nu se poate, atunci înconjoară-te cu cărțile lor. Nu te axa pe o singură specialitate, pe un singur domeniu sau, mai ales, pe ceea ce-i doar contemporan. Sigur, e bine să fii informat la zi, dar caută să descoperi și marii gănditori/scriitori ai trecutului. Din experiență, pot spune că de multe ori cele mai bune sfaturi le descoperi acolo unde nici nu te aștepți. De exemplu, cele mai bune sfaturi de dezvoltare personală și lucuri esențiale pentru a înțelege mai bine psihologia umană, le-am găsit în literatura dostoievskiană.

Alegerea îți aparține. Întotdeauna!

P.S. Pe profesorul Neagu Djuvara l-am lăsat la Cluj, dar imediat ce mă întorc, reluăm relațiile de prietenie. Cred că mai are multe să-mi povestească. 

 

Adauga un comentariu

comments

Un comentariu la „Să nu lași să treacă o zi fără să citești ceva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul protejat cu drept de autor!