Recenzie: Psihologia Manipulării. Totul despre persuasiune și influențare – Robert B. Cialdini

Prima ediție a acestei lucrări a fost publicată în anul 2001, iar cea de față conține note în plus adăugate și dezbătute de autor după ce a primit reacțiile de la primii săi cititori.

După parcurgea lecturii, dacă cineva m-ar teleporta în timp și aș ajunge undeva pe la începutul anilor 2000, fără să am cunoștiințele actuale, aș spune că titlul este foarte potrivit și deloc pompos pentru ceea ce oferă conținutul cărții, dar acum, ca să fiu sincer, informațiile sunt destul de depășite și, pe alocuri, schimbate. Am întâmpinat destul de mult plictis printre rândurile citite.

Spun acest lucru, deoarece putem vedea și în bibliografia care a dat inspirație autorulului să scrie această carte, faptul că lucrările, studiile și experimentele aparțin anilor ’60, ’70 și ’90, cam prea vechi pentru ora actuală. 

”Viața modernă diferă de orice altă perioadă din istorie. Datorită remarcabilelor progrese tehnologice, cantitatea informației crește extraordinar, alegerile și posibilitățile se extind, iar cunoașterea se dezvoltă exploziv. În această avalanșă de schimbări și oportunități trebuie să ne găsim un loc potrivit. Una dintre metofele de rezolvare a acestei probleme constă în modul în care luăm deciziile.”

Bineînțeles, dacă nu te-a preocupat până acum psihologia și chestiile legate de influențare sau de manipulare,  poți considera această carte o capodoperă, așa cum am mai auzit de la alții. Dacă ești începător, nu e nimic nepotrivit să o adaugi la cărțiile de bază cu care să începi exploatarea acestor domenii pentru că sunt câteva informații destul de solide – motiv pentru care am acordat 3/5 stele.

Alte cărți de acest gen pe care le-am citit și pe care le și recomand ar fi:

Arta negocierii – Chris Voss, Tahl Raz

Gena egoista – Richard Dawkins

Sapiens. Scurtă istorie a omenirii – Yuval Noah Harari

Flux. Psihologia fericirii – Mihaly Csikszentmihalyi

Small Data- Martin Lindstrom

De ce bărbații se uită la meci și femeile se uită în oglindă? -Allan Pease, Barbara Pease

Emoții date pe față – Paul Ekman

Cumpără cartea din următoarele magazine:

LIBRIS

CĂRTUREȘTI

ELEFANT

LIBRARIE.NET

OKIAN

BOOKS-EXPRESS (în alte limbi)

LibHUMANITAS

Dacă ți-a plăcut articolul, acordă-i o apreciere, un comentariu sau răsplătește-mi munca cu o distribuire. Mulțumesc anticipat!

Robo Veres

Adauga un comentariu

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul protejat cu drept de autor!