Recenzie: Învățare. Memorii – Tara Westover

Aceste memorii au fost scrise de o tânără și curajoasă femeie care, împotriva obstacolelor și a conjuncturii nefavorabile pe care i le-a întins destinul nemilos, a luptat și a reușit eroic în viață chiar dacă copilăria ei a fost privată total de realitatea lumii exterioare și contaminată cu multe prejudecăți.

Ea a fost crescută izolată la poalele munților din Ihao într-o familie mormană cu șapte frați printre care se evidențiază un frate violent și un tată fanatic religios și paranoic care aștepta mereu ”ziua de apoi” și care era permanent împotriva guvernului și a sistemului de sănatate și de educație. 

Nu avusese nici măcar certificat de naștere și nu pusese piciorul într-o sală de clasă până la vârsta de 16 ani, moment în care, încurajat și de fratele ei Tyler care a ajuns cumva la colegiu, a început să-și schimba miraculos destinul prin forța educației, dar și a ambiției și a perseverenței de care a dat dovadă.

„[…] de când înțelesesem că ce știe un om despre trecut se limitează și se va limita întotdeauna la ce îi spun alții. Știam ce înseamnă să ți se corecteze o prejudecată – o prejudecată atât de mare încât, atunci când dispărea, lumea se schimba.”

„Scopul întregii mele munci, al tuturor anilor de studiu fusese să obțin pentru mine acest privilegiu: să văd și să trăiesc mai multe adevăruri decât cele primite de la tatăl meu și să mă folosesc de aceste adevăruri pentru a-mi construi propria gândire.”

Eram destul de sceptic, dar, contrar așteptărilor, mi-a plăcut fiecare rând și am parcurs cele 450 de pagini în doar două zile fără să mă ducă măcar la vreun moment de plictis.

Autoarea are harul povestirii și o face într-un mod plăcut chiar dacă povestea trece prin multe violențe și traume. Procesul ei de transformare și lupta ei cu prejudecățile în căutarea descoperirii adevărului și al sinelui este o lecție de viață și un model de motivație pentru orice cititor. Este o carte pe care o recomand oricui. Un exemplu că nu există scuze și o dovadă că prin educație și învățare se poate. 

Cumpără cartea din următoarele magazine:

LIBRIS

CĂRTUREȘTI

ELEFANT

LIBRARIE.NET

OKIAN (în engleză)

BOOKS-EXPRESS (în alte limbi)

LibHUMANITAS

Mai jos am adăugat niște interviuri interesante cu Tara Westover


Dacă ți-a plăcut articolul, acordă-i o apreciere, un comentariu sau răsplătește-mi munca cu o distribuire. Mulțumesc anticipat!

Robo Veres

Adauga un comentariu

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul protejat cu drept de autor!