Recenzie: Afacerile, pentru oameni – Richard Branson
„Există nume pentru această nouă abordare a afacerilor – de la Capitalism 2.0 la filantrocapitalism. Niciunul nu a surprins încă esența, imensitatea sau potențialul acestei noi schimbări captivante pe care trebuie să o facem. La un eveniment recent al Virgin Unite, am avut o mică sesiune de brainstorming și, după unu-două pahare și multă dezbatere, am găsit numele pe care îl folosim pentru a descrie acest nou tip de afacere: Capitalism 24902.”
După spusele sale, Richard Branson a scris această carte în șapte ani. Subiectul principal al acestei lecturi este Capitalismul 24902 – denumire ce are legătură cu circumferința Pământului care măsoară 24902 de mile. Este vorba despre cum antreprenorii din întreaga lume ar trebui să reinventeze felul în care se fac afaceri pentru a servi comunităților și a proteja resursele naturale.
„Dacă oamenii au încredere în chipul din spatele produsului, dacă ești deschis și sincer cu ei și dacă ei știu că nu există secrete, atunci au încredere și în marcă.”
„Așa cum vedem ce se întâmplă la Centrul Branson, antreprenoriatul poate schimba lumea prin creare simplă, directă de locuri de muncă. Mai mult, acum se naște o clasă nouă și interesantă de antreprenori care folosesc puterea antreprenoriatului pentru a dezvolta afaceri care nu doar creează locuri de muncă, ci contribuie și la rezolvarea problemelor sociale și de mediu.”
Este o carte destinată mai mult antreprenorilor, care pot găsi inspirație, dar și un model etic de urmat prin care pot construi sau reconstrui afacerile pe care le conduc, în așa fel încât acestea să fie prietenoase cu mediul înconjurător și perfect integrate în cercul social din care fac parte.
Avem multe exemple de succes, atât din companiile sale Virgin, cât și din alte companii sau organizații care și-au modificat conduita în timp sau au început să facă afaceri noi, dar și povești cu oameni remarcabili care s-au dedicat unor scopuri caritabile. Aceste povestiri se pot transforma ușor în lecții care pot motiva și care pot ajuta companiile să inoveze și să prospere în mod benefic mediului înconjurător. Iar cel mai bun exemplu, dacă vorbim de afaceri și de filantropie, ar trebui să fie însuși Richard Branson care a reușit cu peste 360 de companii Virgin din diferite domenii și a ajutat mii de oameni săraci, prin urmare merită studiate gândirea și strategiile acestui om.
Un minus însă, după cum am observat și în celelalte cărți scrise de el, este stilul său de a-și elogia propria persoană sau companie, care uneori poate fi ușor deranjant. Cred că acesta este și motivul pentru care nu are chiar așa de mare succes ca și scriitor (comparativ cu rezultatele sale incontestabile din mediul afacerilor).
Înainte de lecturarea acestei cărți, recomand autobiografia sa Pierderea Virginității prin care reușești să-l cunoști mult mai bine. Personal îl admir foarte mult, atât pentru modul în care își conduce afacerile, cât și pentru felul lui excentric de a fi și cred că autobiografia sa îi pune în evidență adevărata sa valoarea.
„Asta înseamnă să fii un adevărat antreprenor – nu ai nicio plasă protectoare. Privind retrospectiv, succesul unui antreprenor pare facil. Lupta este rareori menționată. Dar, în realitate, disperarea te împinge adesea să muncești mai mult și mai energic, pentru că trebuie să supraviețuiești și să ieși din groapă.”
Cumpără cartea din următoarele magazine:
BOOKS-EXPRESS (în limba engleză)
Dacă ți-a plăcut articolul, acordă-i o apreciere, un comentariu sau răsplătește-mi munca cu o distribuire. Mulțumesc anticipat!