Recenzie: Șoareci și oameni – John Steinbeck

 

 „Șoareci și oameni” este o carte despre visuri nerealizabile și speranță, despre singurătate și dependență, despre prietenie și încredere, despre alegeri și destin. Povestea, deși scrisă într-un mod simplist, te captează și te face să rezonezi emoțional cu personajele sale și să treci prin diferite stări – în special prin emoția speranței, care, la sfârșit, este sfâșiată în bucăți, lăsând în locul ei un mare gol nostalgic. Însă, paradoxal, acest gol rămas este rodul înstărit al dramei – iar el poate avea darul de a fortifica puțin caracterul cititorului.

soareci si oameni (2)

Personajele principale ar fi:

George și Lennie: doi prieteni pe care-i leagă frica de singurătate și visul comun: acela de a căștiga bani pentru a cumpăra propria lor fermă, unde să nu mai trebuiască să muncească pentru alții. Cei doi, sunt total opuși unul față de celălalt: George este mic, isteț și descurcăreț, în timp ce Lennie este mare, lipsit de minte și foarte puternic , însușirile celui din urmă aducând doar belele.

Bătrânul Candy: un vârstnic egoist care încearcă să se lipească de visul celor doi prieteni amintiți mai sus, după ce câinele său, care nu mai aduce niciun folos acestei lumi, este împușcat și cruțat de chinurile bătrâneții.

Nevasta lui Curly: o tânără măritată peste noapte care caută atenție printre muncitorii fermei , încercând să acopere  regretul carierei ratate de actriță sau, mai bine zis, dezamăgirea actualei vieți pe care duce.

Curly: fiul proprietarului de fermă care dorește să fie mereu în centrul atenției și care o face într-un stil pueril și absurd.

Negrul Crooks: simbolizează și descrie cel mai bine singurătatea, marginalizarea umană și resemnarea în fața acestei situații.

 

Este o lectură simplă, dar care are un impact profund la final, un roman pe care îl citești în câteva ore de la prima, până la ultima pagina fără să te plictisești. Cu siguranță, recomand această lectură!

 

Cumpără cartea din următoarele magazine:

LIBRIS (transport gratuit)

BOOK-LAND

LIBRARIE.NET

BOOKCITY

 

Dacă ți-a plăcut articolul, te invit la un like/share/comment

Robo Veres

Adauga un comentariu

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul protejat cu drept de autor!