Recenzie: Puterea voinței – Kelly McGonigal

 

„Deși trăim într-o lume făcută să genereze dorințe, dacă ne uităm cu atenție putem înțelege o parte din artificiile sale. E drept că nici atunci când știm ce se întâmplă nu vom putea elimina toate dorințele, însă vom avea măcar șansa de a ne exersa puterea lui „nu vreau”.”

Kelly McGonigal predă psihologia la Universitatea Stanford și este pedagog pentru Programul de Îmbunătățire a Sănătății din cadrul Școlii de Medicină a universității. Cursurile ei de psihologie pentru specialiști și pentru publicul larg sunt printre cele mai populare din istoria programului de continuare a studiilor de la Stanford.

 

(sursa foto: Facebook)

Cartea de față este o comprimare a faimosului ei curs „Știința voinței”, care cuprinde lecții despre autocontrol, voință, motivație, gestionarea stresului și, în mare parte, metode prin care ne putem schimba obiceiurile nesănătoase și metote prin care putem să scăpăm sau să reducem tentația de a amâna lucrurile. Toate aceste lucruri sunt bine documentate și bazate pe descoperiri din domeniul psihologiei, economiei, neuroștiinței și a medicinei.

Recomand cartea pentru cei care vor să investească conținut de calitate în dezvoltarea lor personală. Este o carte care, având dovezi științifice și exemple din viața cotidiană, te ajută să înțelegi mult mai bine psihologia umană. Mi-a plăcut foarte mult deoarece ea răspunde mai mult la întrebările cum și de ce facem ceea ce facem, față de majoritatea cărților din domeniu care îți impun obiective și țeluri pentru schimbarea comportamentului sau atingerea scopurilor.

„Creierul nostru înglobează într-o măsură remarcabilă obiectivele, convingerile și acțiunile altor persoane în deciziile pe care le luăm. Când ne aflăm în compania altor persoane sau doar ne gândim la ei, aceștia se transformă în mintea  noastră într-un „eu” suplimentar care concurează pentru autocontrol. Este valabil și reversul: acțiunile noastre influențează acțiunile multor altor persoane și fiecare decizie pe care o luăm în legătură cu noi înșine poate servi drept inspirație sau tentație pentru alții.”

În general, cu toții știm cam ce trebuie să facem ca să ajungem acolo unde ne dorim, în teorie, însă mai greu e în practică, unde ne lovim de tentații. De exemplu: atunci când vrem să slăbim, dar ne face cu ochiul o prăjitură, când vrem să învățăm, dar parcă am verifica și News Feed-ul de pe Facebook, când vrem să muncim mai mult, dar amânăm efortul, sau când vrem să punem capăt unei relații dăunătoare, dar așteptăm momentul potrivit, ș.a.m.d. În fiecare zi apar astfel de tentații care ne ademenesc să pășim greșit. Ei, această carte te ajută să-ți înțelegi mai bine reacția din acel moment de slăbiciune și te învață cum să treci mai ușor peste el.

De asemenea, înlătură multe mituri legate de voință, vorbește despre molipsirea comportamentului și a obiceiurilor, iar la sfârșitul capitolelor îți pune întrebări la care dacă reflectezi puțin și compari situațiile date, poți reuși să te descoperi mai bine. Bineînțeles, rezultatele și concluzile tale pot fi diferite, dar, în esență, eu zic că sunt idei bune.

Te îndemn să apeși cu încredere pe unul din link-urile de mai jos și să comanzi cartea, iar după studierea ei să-mi spui dacă a meritat investiția indicată.

    „Pe măsură ce înaintați în viață, păstrați mentalitatea unui om de știință. Încercați lucruri noi, adunați-vă propriile date și țineți cont de dovezi. Rămâneți deschiși la idei surprinzătoare și învățați în egală măsură din eșecurile și din reușitele voastre.”

Cumpără cartea din următoarele magazine:

LIBRIS

CĂRTUREȘTI

ELEFANT

LIBRARIE.NET

OKIAN

BOOKS-EXPRESS (în alte limbi)

LibHUMANITAS

eMAG

VEGIS

Dacă ți-a plăcut articolul, acordă-i o apreciere, un comentariu sau răsplătește-mi munca cu o distribuire. Mulțumesc anticipat!

Robo Veres

  • 7
  •  
  •  
  • 100
  •  
  •  
  •  
  •  
    107
    Shares

Adauga un comentariu

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul protejat cu drept de autor!