Recenzie: Perla – John Steinbeck

 

Liniștea unei familii sărace de pescari este perturbată de înțepătura unui scorpion. După ce sunt refuzați de un medic din cauza discriminării sociale, pornesc în căutarea perlei care să-i scape de nenorocire și reușesc să găsească una uriașă. Lucrurile iau o întorsătură bruscă, aceștia ajungând în centrul atenției, iar lumea începe să-i privească și să se poarte diferit.

În urma acestor evenimente, nu doar că se văd salvați din ghearele tragediei, dar încep să spere și să viseze la o viață mult mai bună. Doar că împrejurimile și, mai ales, oamenii din jur nu sunt cei mai potriviți pentru a contribui la această prosperitate.

„Fel și fel de oameni începură să se intereseze de Kino – oameni care aveau ceva de vândut și oameni care aveau nevoie de ajutor. Kino găsise Perla Lumii. Esența de perlă se amestecă cu esența umană și de aici rezultase un precipitat întunecat și straniu. Pentru că fiecare om se văzuse dintr-o dată legat de perla lui Kino. Perla lui pătrunsese în visurile, speculațiile, proiectele, planurile, viitorul, dorințele, nevoile, poftele, foamea tuturor și doar o singură ființă le stătea în cale, și aceasta era Kino, așa că el devenise, ciudat, dușmanul tuturor.Vestea trezi în oraș ceva cumplit de negru și rău; era o picătură neagră care semăna cu scorpionul sau cu foamea, atunci când simți miros de mâncare, sau cu singurătatea, atunci când dragostea ți-a fost respinsă. Sacii cu venin ai orașului începuseră să fabrice otravă, iar orașul se umflase și pufăia sub apăsarea ei.”

Ca să fiu sincer, nu mi-a plăcut deloc această carte. Atitudinea autorului față de poveste pare să fie exact cea a unui doctor smintit față de pacientul său: îl omoară și resuscitează de câteva ori, ca la final să-l lase în viață, dar amputat, extenuat și total lipsit de vreun gând primenesc.

Dacă pun la socoteală cele două cărți citite, „Șoareci și oameni” și cea de față, aș spune că Steinbeck avea o simpatie exagerată pentru oamenii săraci. Nu ar fi un lucru rău, dar morala sau motto-ul său ar suna cam așa: „Fii mulțumit cu ce ai și unde ești, nu visa, nu spera și nu lupta să-ți îmbunătățești viața, deoarece banii nu aduc fericire iar bogăția te duce la pierzanie.”  Nu știu cum sunt celelalte cărți scrise de acest autor, dar dacă primesc confirmări că se bazează pe aceleași idei, am să evit lecturarea lor. Pur și simplu nu se adaptează principiilor mele.

Nu recomand această carte, dar dacă, totuși, vrei să o citești, o găsești în link-urile de mai jos. Iar dacă ai citit alte cărți scrise de acest autor, te rog să-mi lași părerea ta într-un comentariu. Mulțumesc anticipat!

 

Cumpără cartea din următoarele magazine:

perla

LIBRIS (transport gratuit)

ELEFANT

LIBRARIE.NET

OKIAN (în engleză)

BOOKS-EXPRESS (în engleză)

BOOK-LAND

BOOKCITY

eMAG

 

Dacă ți-a plăcut articolul, te invit la un like/share/comment

Robo Veres

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul protejat cu drept de autor!