Recenzie: O minte cu totul nouă – Daniel H. Pink

 

despre afaceri, muncă și comportament, unele devenite bestseller New York Times,  au fost traduse în 34 de limbi și s-au vândut în peste 2 milioane de exemplare. El ține prelegeri pentru membrii unor corporații, asociații și universități în toată lumea, despre transformări economice și noul mediu de lucru. A fost invitat la diverse emisiuni pentru analize despre tendințe în afaceri, iar articolele sale pe teme de afaceri și tehnologie au apărut în multe publicații cu renume, iar în anul 2013, Thinkers50 l-a inclus în top 15 al celor mai importanți gânditori în domeniul afacerilor din întreaga lume. Este totodată și gazdă și coproducător executiv al emisiunii „Controlul Maselor ” (Crowd Control), dedicată comportamentului uman și difuzată pe National Geographic Channel (click pe link dacă vrei să vizionezi episoadele emisiunii).  

este o lectură care privește piața muncii și cea a afacerilor dintr-o perspectivă nouă și diferită. Se susține ideea că echilibrul dintre cerințele profesiei și aptitudini se modifică dramatic și că viitorul aparține celor care se știu folosi mai bine de creativitate, empatie și de o gândire holistică.

„Dacă altădată cunoașterea în detaliu a unui singur domeniu garanta succesul, acum premiile cele mari merg la cei care pot lucra cu la fel de multă pricepere în domenii dintre cele mai diferite.”

În prima parte a acestei cărți, Pink explică rolul emisferei drepte și al celei stângi din care este alcătuit creierul nostru. Fiecare este responsabil pentru modul în care gândește și acționează. Ambele cooperează și sunt foarte importante. Emisfera stânga se ocupă de logică, analiză și limbaj, în timp ce emisfera dreapta este responsabilă pentru creativitate, raționament, recunoașterea formelor și a emoțiilor.

„Capacitatea de a vedea imaginea de ansamblu este, poate, cea mai importantă, ca antidot pentru o varietate de probleme psihologice aduse de prosperitatea remarcabilă și abundența timpurilor noastre. Mulți dintre noi sunt într-o criză continuă de timp, înecați în informații și paralizați de multitudinea de alegeri pe care trebuie să le facă. Cea mai bună rețetă pentru aceste boli moderne ar putea fi abordarea vieții proprii într-un mod contextual și de ansamblu, ca să distingem între ceea ce contează cu adevărat și ceea ce doar ne agasează.”

În cea de-a doua parte, autorul se concentrează mai mult pe importanța emisferei drepte și modul în care putem să ne folosim de acesta pentru a avea succes în mediul în care mașinile iau locul oamenilor și forța de muncă intelectuală se mută în țări precum India, China sau Filipine – motiv pentru care gândirea liniară și logică nu mai prezintă întâietate.

„Pericolul vine din faptul că lumea noastră avansează într-un ritm nebunesc. Computerele și rețelele se extind tot mai repede și sunt tot mai interconectate, cu fiecare zi ce trece. China și India devin niște giganți economici. Abundența materială din lumea dezvoltată continuă să crească. Aceasta înseamnă că răsplata cea ma mare va merge la aceia care se mișcă repede. Primii care își vor dezvolta o minte completă, care vor stăpâni abilități creative și afective, se vor descurca extrem de bine. Ceilalți, cei care se mișcă încet sau deloc, vor pierde sau, și mai rău, vor avea de suferit.”

Este creat un portofoliu în care s-au inclus titlurile: Design, Poveste, Simfonie, Empatie, Joacă și Sens.  Fiecare titlu aparține unui anumit tip de gândire și este dezvoltat în așa fel încât cititorul să înțeleagă rostul și importanța lui. Explicațiile sunt bine argumentate și ușor de înțeles, iar în carte mai găsim exerciții și foarte multe recomandări de cărți sau site-uri care pot ajuta la  îmbunătățirea acestor competențe.

 „În viața de zi cu zi, alegeți obiecte ce vor rezista și pe care le folosiți cu plăcere. Hainele clasice nu se demodează niciodată. Mobila ar trebui să fie cu atât mai confortabilă, cu cât e mai veche. Alegeți ceea ce vă încântă, nu ceea ce îi impresionează pe alții. Și nu lăsați niciodată ca obiectele să devină mai importante decât familia, prietenii și propriul spirit.”

„Această epocă nouă e plină de șanse, dar este la fel de severă cu cei care se mișcă lent, ca și cu cei având mintea rigidă.”

 

Cumpără cartea din următoarele magazine:

(transport gratuit)

LIBRARIE.NET

(în engleză)

eMAG

VEGIS

 

Dacă ți-a plăcut articolul, te invit la un like/share/comment

Robo Veres

Adauga un comentariu

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul protejat cu drept de autor!