Recenzie: Începe să gândești – John C. Maxwell

 

În această carte, autorul analizează și explică, completând cu exemple și povestiri din viața reală, diferite tipuri de gândire care, din experiența sa și din lecțiile învățate, ar trebui să stea la baza unei vieți de succes.

Acestea ar fi:

Gândirea pozitivă

Gândirea pozitivă are un rol vital asupra progresului. Succesul acțiunilor tale depinde de felul în care gândești. Nu poți avea rezultate bune fără gânduri și acțiuni pozitive. Este mult mai important să te concentrezi pe partea plină a paharului și să cauți soluții, decât să-ți pierzi timpul axându-te pe cea goală și să te plângi de probleme. Principalul motiv pentru care oamenii nu-și împlinesc visurile este faptul că ei doresc să schimbe rezultatele fără să-și modifice, însă, și modul de a gândi. Dacă gândirea ta este negativă și limitată, așa este și potențialul tău. Dacă lupți să-ți schimbi modul de a gândi în bine și îl transformi într-un stil de viață, atunci rezultatele tale vor fi remarcabile iar nivelul eficienței tale va putea atinge norii.

Gândirea de asamblu

Gândirea de asamblu te poate ajuta să duci o viață plină de satisfacție și împlinire sufletească. Oamenii care văd tabloul total  au parte de o experiență mult mai vastă, realizează mai multe lucruri iar viața le rezervă mai puține surprize nedorite.

Concentrarea

Concentrarea poate să canalizeze energia și puterea spre orice aspect fizic sau mental. Ea oferă obiectivelor multă claritate și te impinge spre următorul nivel.

Gândirea creativă

Creativitatea, pe măsură ce ne maturizăm, are tendința să se diminueze. Trebuie să-i acordăm timpul și atenția cuvenită și să  învățăm metodele care ne dezvoltă această gândire valoroasă pentru a putea da naștere unor lucruri inimaginabile. Creativitatea este o îngemănare a inteligenței cu plăcerea. Oamenii admiră inteligența și sunt mereu atrași de plăcere – așadar, combinația este fantastică.

Gândirea realistă

Este necesar să recunoști importanța gândirii realiste și să fii cu picioarele pe pământ. Gândirea realistă diminuează factorii de risc, îți asigură o fundație solidă și multă credibilitate. De multe ori trebuie să înfrunți realitate și să accepți nevoia de schimbare. Exclusiv ideea de schimbare nu-ți poate oferi perfecțiunea, nu poți obține perfecțiunea fără schimbare.

Gândirea strategică

Gândirea strategică este podul care face legătura între locul în care te afli și cel în care dorești să fii. Ea simplifică lucrurile care par dificile în viața de zi cu zi, reduce marja de eroare, îți conturează viitorul și îți conferă mai multă influență asupra celor din jur. Vorba aia: „Cel care are un plan este cel care deține puterea.”

Gândirea bazată pe un orizont plin de posibilități

Lumea în care trăim este plină de oportunități. Sunt multe lucruri care, la prima vedere, par imposibil de realizat, dar, având o gândire bazată pe existența unor posibilități nelimitate, găsim multe resurse pentru a le finaliza cu succes. Această gândire ne eliberează din ghearele mediocrității – ceea ce ne umple de energie și ne permite să avem mereu visuri mărețe.

Gândirea reflexivă

Îți oferă o perspectivă largă asupra vieții, îți oferă integritate emoțională și disciplină, îți crește încrederea și te ajută să iei decizii mai bune.

Gândirea unanimă sub semnul îndoielii

Gândirea unanimă obține rezultate mediocre, speranțe false, nu este adepta ideii de schimbare și nu te obligă să gândești sau să-ți folosești creativitatea – motive pentru care ar trebui să o așezi mereu sub semnul îndoielii.

Gândirea bazată pe colaborare

Trăim într-o lume nebună, cu un ritm amețitor. Este greu să facem totul pe cont propriu. Colaborarea cu alții ți-ar putea accelera ascensiunea spre succes. Ea, pe lângă faptul că ți-ar ușura munca și ar reduce timpul investit, ar putea deveni  mult mai inovatoare și, mai ales, mult mai matură.

Gândirea altruistă

Gândirea altruistă îți poate oferi câștiguri mult mai mari decât oricare altă categorie a procesului de gândire. Adoptând această gândire, pe termen lung, pe lângă succes, ți-ai îmbunătăți calitatea vieții tale și a celor din jur și ai putea descoperi măreția prin care ți-ai asigura împlinirea personală.

Gândirea bazată pe un scop bine definit

Fără un scop bine stabilit, fără o țintă precisă, este greu să atingi succesul în viață. Un scop bine stabilit te ajută să-ți reevaluezi situația la justa ei valoare, să vezi exact unde te afli și să iei cele mai bune decizii în privința următorilor pași care trebuie făcuți. Această gândire, în niciun caz, nu ar trebui să se bazeze doar pe domeniul financiar – ai putea pierde niște lucruri vitale care ți-ar putea aduce împliniri sau o satisfacție mult mai mare.

„Profitul este măsura succesului. Dar banii nu ar trebui să fie prin excelență măsura succesului.”

Concluzia finală: Ca să fiu sincer, nu mi-a plăcut „Proba practică” de la sfârșitul capitolelor pentru că, oarecum, te obligă să fii în totalitate de acord cu autorul, iar mie, din cărți, îmi place să extrag propriile idei și să rămân cu concluziile în care cred și care mi se potrivesc sau care rezonează cu mentalitatea mea. Am citit câteva astfel de probe și mi s-au părut puerile sau adăugate forțat, așa că am sărit peste aceste exerciții. În rest, este o carte pe care o recomand, mai ales celor care sunt la început de drum în dezvoltare personală, o carte din care poți trage câteva idei bune sau poți să-ți reîmprospătezi memoria cu optimism și motivație în favoarea obiectivelor tale.

„Fie ca rațiunea să devină cel mai puternic instrument pentru crearea lumii pe care o doriți!”

 

Cumpără cartea din următoarele magazine:

incepe-sa-gandesti

LIBRIS (transport gratuit)

ELEFANT

LIBRARIE.NET

eMAG

OKIAN

BOOKS-EXPRESS (în engleză) 

 

Dacă ți-a plăcut articolul, te invit la un like/share/comment

Robo Veres

 

Adauga un comentariu

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul protejat cu drept de autor!