Recenzie: Gena egoistă – Richard Dawkins

 

„Gena egoistă” este cartea care l-a consacrat pe Richard Dawkins. Aceasta este prima și cea mai importantă lucrare a sa, deși a mai scris multe alte cărți, unele devenite best-seller. Publicată pentru prima dată în urmă cu mult timp, mai exact în anul 1976, este o carte științifică care își merită banii și în ziua de azi și probabil o să și-i mai merite încă mulți ani de acum înainte.

Pentru o bună parte din anii mei de până acum am crezut că în viață specia este pe primul-plan și cea mai importantă, iar, în evoluție, gena joacă doar rolul de a asigura supraviețuirea speciilor, pentru a afla că, de fapt, specia este doar un cămin temporar construit de genele aflate în tranzit.

„Indivizii nu sunt lucruri stabile, ci trecătoare. La rândul lor, cromozomii se amestecă și cad în uitare, ca niște mâini la jocurile de cărți, de îndată ce au fost jucate. Dar cărțile de joc supraviețuiesc repetatelor amestecări. Cărțile de joc sunt genele. Genele nu sunt distruse în procesul de crossing-over, ci doar își schimbă partenerii și merg mai departe. Aceasta este ocupația lor. Ele sunt replicatorii, iar noi suntem mașinile lor de supraviețuire. Atunci când ne-am îndeplinit misiunea, suntem înlocuiți. Genele însă supraviețuiesc în ere geologice: genele sunt eterne.”

În acest volum, autorul folosește un limbaj pe înțelesul tuturor, iar dacă ai răbdare să-i studiezi lucrarea până la capăt și să reflectezi asupra ideilor, poți descoperi lucruri noi în comportament și poți înțelege mai bine evoluția vieții pe acest pământ. El pune accent pe comportamentul „egoist” al genelor pentru supraviețuire și pe cel „altruist” al speciei, dar vorbește și de „meme”. „Memele” sunt o unitate de informație culturală, capabilă de a se propaga de la o minte la alta, care pot fi fragmente de idei, limbaje, melodii, linii ale modei, abilități, valori morale și estetice sau orice altceva. Toate aceste lucruri le explică cu multe exemple și din diferite puncte de vedere pentru a le putea înțelege în totalitate.

Sunt cărți care te ajută să vezi lucrurile dintr-un unghi diferit și să-ți dea peste cap modul de gândire. Exact de această putere dispune și cartea de față. Este o lectură care te educă și care te face să ai o viziune mai sănătoasă asupra lumii.

Viața pe acest pământ există datorită genelor (asta dacă urmărim biologia evoluționistă), de aceea este foarte important să le înțelegem, să aflăm cum au apărut și care este misiunea lor în această lume. Eu zic că este o carte necesară pentru orice bibliotecă. Trebuie doar să ai răbdare în lecturarea ei.

 

Cumpără cartea din următoarele magazine:

gena_egoista_carte

LIBRIS (transport gratuit)

CĂRTUREȘTI

ELEFANT

LIBRARIE.NET

OKIAN (în engleză)

BOOKS-EXPRESS

BOOKCITY

LibHUMANITAS

eMAG 

 

Dacă ți-a plăcut articolul, acordă-i o apreciere, un comentariu sau răsplătește-mi munca cu o distribuire. Mulțumesc anticipat!

Robo Veres

Adauga un comentariu

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul protejat cu drept de autor!