Recenzie: Flux. Psihologia fericirii – Mihaly Csikszentmihalyi

 

Descoperirea este cât se poate de simplă: fericirea nu apare pe neașteptate, nu este rezultatul norocului sau al șansei întâmplătoare, nu se poate cumpăra și nu se comandă, nu depinde de evenimente externe, ci, mai degrabă, de felul în care ele sunt interpretate. Fericirea este o stare care se pregătește, se cultivă și se apără de către fiecare individ în parte. Cei care învață să-și controleze experiența interioară vor fi în stare să-și influențeze calitatea vieți și vor reuși să se apropie din ce în ce mai mult de ceea ce înseamnă să fii fericit.”

Încep recenzia cu menționarea faptului că aceasta a fost una din cele mai bune cărți de psihologie citite de către mine. Autorul, prin starea de flux, se referă la acel moment conștient în care bucuria, creativitatea și implicarea totală predomină mintea individului, eliminând complet orice grijă sau gând negativ.

„Tot ceea ce trăim – bucurie sau suferință, interes sau plictiseală – este reprezentat în minte ca informație. Dacă putem controla această informație, putem hotărî cum va fi viața noastră.”

„Controlul asupra conștiinței determină calitatea vieții.”

Mihaly Csikszentmihalyi îmbină filosofia cu știința și abordează extrem de bine, argumentat cu multe exemple reale din cercetările sale sau al colegilor săi din breaslă, această stare pozitivă. Lucrarea sa ne învață cum putem să profităm de acest sentiment și cum îl putem introduce și menține constant în viața de zi cu zi pentru a beneficia de pe urma lui într-un mod înțelept, de armonie și sens.

Pe piață, pe tema psihologiei pozitive și a dezvoltării personale, sunt o mulțime de cărți care nu valorează mai nimic. De obicei le recunoști după prețurile extrem de mici (dar nu întotdeauna). Sunt acele cărți care îți promit că o să te ajute sau, mai ales, că o să-ți schimbe viața. Și te trezești cu niște sfaturi demne de un optimist fantezist. Niște aberații! Dacă e vorba de educația și timpul tău, îți recomand să investești întotdeauna în calitate și nu în cantitate.

Cartea de față este bazată pe experiența unui cercetător care are o reputație favorabilă la nivel mondial, având peste 30 ani de continuitate în domeniu. În acest fel, el își justifică valoarea lucrării într-un mod cinstit, vine cu dovezi și îți arată fapte concrete care te pot ajuta să fii mai conștiincios și să-ți controlezi mult mai bine gândurile și acțiunile pe viitor. De asemenea, îți poate aduce mai multă claritate în scopuri și, cu siguranță, este o „cărămidă” ce poate contribui serios la calitatea vieții. Este o carte pe care aș fi vrut să o am la îndemână mult mai devreme.

„Dar reprimarea instinctelor nu este calea pentru a ajunge la virtute. Când oamenii se privează de teamă, devin rigizi și defensivi, iar Eul lor nu se mai dezvoltă. Doar prin disciplină liber consimțită poți profita de viață și o poți menține în limitele rațiunii. Dacă individul învață să-și controleze pulsiunile, pentru că așa vrea, și nu pentru că așa trebuie, el va putea cunoaște plăcerea și satisfacția fără să capete dependență și fără să devină sclavul acelor pulsiuni.”

„Din nefericire, multe conversații se opresc în punctul în care ar trebui să înceapă… Când cuvintele sunt alese și ordonate cu grijă, ele pot provoca trăiri deosebit de agreabile persoanei care ascultă. Aptitudinile necesare unui om de afaceri pentru a avea succes – bogăția vocabularului și fluența verbală – trebuie cultivate nu numai din rațiuni strict utilitare. O bună conversație îmbogățește toate interacțiunile și contribuie la calitatea vieții; este o abilitate care se dobândește și se cultivă.”

Cumpără cartea din următoarele magazine:

flux_mihalyi_csikszentmihalyi_coperta_intoarcepagina

LIBRIS (transport gratuit)

CĂRTUREȘTI

ELEFANT

LIBRARIE.NET

OKIAN (în engleză)

BOOKS-EXPRESS

eMAG

VEGIS

Dacă ți-a plăcut articolul, acordă-i o apreciere, un comentariu sau răsplătește-mi munca cu o distribuire. Mulțumesc anticipat!

Robo Veres

  • 2
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
    3
    Shares

Adauga un comentariu

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul protejat cu drept de autor!