Recenzie: small DATA – Martin Lindstrom
„Brandurile care ne plac, pe care le cumpărăm și cu care ne înconjurăm – și până acum ați aflat că eu definesc drept „brand” orice, de la muzica pe care o ascultăm până la pantofii pe care îi purtăm, la așternuturi, pastă de dinți, tablourile atârnate pe pereți -, toate au de spus cele mai profunde lucruri despre cine suntem noi.”
Martin Lindstrom este consultant pentru unele dintre cele mai mari companii din lume, printre care Walt Disney Company, PepsiCo, Nestle, LEGO și RedBull. Prin cercetările sale, el petrece 300 de nopți din an în casele unor străini din diferite țări pentru a descoperi și a analiza acele small data care dezvăluie nevoile și dorințele ascunse ale oamenilor. Aceste mici detalii au ajutat la lansarea cu succes sau au contribuit la resuscitarea unor branduri care aveau nevoie disperată de ajutor.
„Ca întotdeauna, fie că o știu sau nu, oamenii caută echilibrul. Cu cât ne mișcăm mai repede, cu atât vom deveni, în anumite privințe, mai lenți. S-ar putea ca acest proces să nu fie întotdeauna conștient, dar inconștient căutăm cu toții să echilibrăm accelerarea prin leneveală, agitația prin răbdare, vorbăria prin liniște. De unde știu asta? Pentru că small data sunt peste tot, dacă știm unde să ne uităm.”
Citind această carte ne familiarizăm cu munca autorului și călătorim cu el prin diferite locuri (Rusia, SUA, China, Austria, Dubai etc.) unde cunoaștem variate culturi și comportamente, și cel mai important, așa cum sugerează și titlul, descoperim valoarea și importanța lucrurilor mici (small data). Este vorba despre ceea ce pot transmite asemenea lucruri, chiar dacă la prima vedere nu par să aibă vreo legătură cu comportamentul sau cu dorința noastră, fie că e vorba de un pantof de sport uzat, un magnet de frigider sau o brățară obișnuită.
„Oricât de nesemnificativ ar părea la prima vedere, totul în viață spune o poveste.”
Originar din Danemarca, pe lângă faptul că din copilărie a avut un spirit de observație foarte dezvoltat, autorul susține că de mare ajutor i-a fost și faptul că a privit lucrurile din afara locurilor sau din exteriorul companiilor cu care a colaborat. În acest fel a descoperit și a învățat multe lucruri noi și a reușit să înțeleagă mai bine comportamentul uman.
„Cei mai mulți suntem orbiți de ceea ce ne este familiar. Ne înconjurăm cu oameni care ne seamănă, care au aceleași opinii cu noi. Fluxul de noutăți de pe Facebook nu este cu nimic diferit, reflectându-ne interesele, credințele, preocupările și subiectivismul.”
Mi-a plăcut modul în care autorul explica foarte detaliat de unde plecau cercetările sale și cum reușea să identifice acele small data, dar și argumentele sale solide sau exemplele reale relatate din colaborările sale cu companiile care l-au angajat. Conținutul este prietenos și ușor de înțeles, fără multe cifre sau date inutile.
„Acesta este paradoxul comportamentului online. Nu suntem niciodată cu adevărat noi înșine în rețelele sociale, iar atunci când comunicăm ca anonimi, rezultatului îi lipsește orice fel de context pe care l-ar putea oferi și îmbogăți viețile noastre offline. Ceea ce lăsăm în urmă în mediul online este în mare parte calculat și strategic, în timp ce conținutul frigiderelor noastre sau al sertarelor dulapurilor din dormitor nu este așa, pentru că nu este destinat expunerii publice.”
De asemenea, sunt multe lucruri pe care le poți învăța și chiar să le și aplici în viață. De exemplu: beneficiul folosirii ambelor mâini atunci când oferim cuiva un produs sau un cadou – ceva nu prea obișnuit în firmele din România, și care cred că, alături de un zâmbet, ar face minuni. Nu mă refer la meticulosul împachetat, ci la momentul când înmânezi produsul sau pachetul clientului. (curierilor cu siguranță le lipsește această virtute – la zâmbet mă refer).
„În unele magazine din Tokio, vânzătorii petrec până la 45 de minute împachetând cu atenție achiziția făcută de client. Atunci când un măcelar japonez îi înmânează o friptură unui cumpărător, nu o trântește pe tejghea, ci răsucește complicat hârtia de măcelărie în jurul bucății de vită. Apoi iese din spatele galantarului și pune carnea împăturită în mâinile clientului. Efectul este dublu. Întâi, cumpărătorii ies din magazin cu senzația că angajaților de acolo le pasă de ei, ca indivizi. Apoi, prin folosirea ambelor mâini pentru a pune pachetul în mâinile clientului, angajatul „ține” indirect mâinile unui străin, atrăgându-l într-un fel de intimitate, ceea ce nu ne putem abține să nu oferim reciproc, în calitate de oameni.
Și nu numai atât: atunci când ne folosim ambele mâini pentru a oferi ceva unei persoane, aceasta va primi în mod automat acel lucru cu ambele mâini. […] Procedând așa, amândouă le transmit clienților că ceea ce tocmai au primit este special, ba chiar excepțional, iar persoanele care le-au oferit și cele care le-au primit sunt și ele la fel de minunate.”
Este o carte obligatorie pentru cei care lucrează în marketing sau conduc o afacere, și o carte recomandată pentru cei care sunt interesați de comportamentul uman dintr-o perspectivă psihologică diferită. Cu siguranță lecturarea sa te poate ajuta să conștientizezi mai bine detaliile din jurul tău sau cele din publicitate. Eu am să mai adaug la wish-list și bestsellerul autorului, adică Buyology (deși indicat ar fi fost să încep cu acesta).
„Abilitatea de a identifica opțiuni și posibilități nu vine doar cu vârsta și experiența, ci se manifestă și atunci când ne deschidem mintea.”
„Dacă cei mai mulți dintre psihologi sunt de acord că identitatea este un construct, atunci înseamnă că suntem cu toții implicați simultan în trei procese: exprimăm cine suntem; exprimăm cine credem – sau sperăm – că suntem; și, în cele din urmă, exprimăm și cine ne dorim ca alții să creadă că suntem. Nimeni nu se dă jos din pat sortit să se îmbrace sau să se comporte într-un anumit fel; fiecare ne creăm pe noi înșine în mod deliberat.”
„Se pare că lumea reală este offline, în timp ce visele trăiesc online.”
Cumpără cartea din următoarele magazine:
OKIAN (în engleză)
Dacă ți-a plăcut articolul, te invit la un like/share/comment
8 1 - 9Shares