Recenzie: Mândrie și prejudecată – Jane Austen
Romanul Mândrie și prejudecată ne introduce într-o lume elegantă și abundentă de bune maniere, o lume rafinată a secolelor XVIII – XIX. Povestea începe la Longbourn, unde liniștea familiei Bennet este tulburată de sosirea domnului Bingley, un tânăr foarte prezentabil, și a prietenului său, domnul Darcy, un celibatar chipeș a cărui prezență este comentată intens de gura lumii. Atitudinea celui din urmă denotă înșelător un anumit narcisism.
Această „tulburare” este una benefică familiei din micul Longbourn deoarece pentru cele cinci fete nemăritate crește speranța măritișului și, mai ales, pentru mama acestora, care vrea să le vadă așezate la casa lor.
Inima domnului Bingley este cucerită de Jane, fiica cea mai mare a familiei Bennet, iar între Elizabeth, a doua fiică, și domnul Darcy se crează o atmosferă ciudată, plină de înțepături și de tatonări, o atmosferă care este susținută și alimentată de mândrie din partea domnului Darcy, și de prejudecăți din partea Elizabethei.
Povestea este mult mai extinsă și are și alte personaje, lecturarea este una lejeră și destul de plăcută (deși nu te ține neapărat cu sufletul la gură – așa cum citisem în câteva recenzii), și ceea ce o face atât de iubită și de apreciată (mai ales în rândul fetelor) este finalul ei fericit.
„Orgoliul și mândria sunt lucruri diferite, cu toate că, de cele mai multe ori, aceste cuvinte sunt tratate drept sinonime. O persoană poate fi mândră, fără să aibă pic de orgoliu. Mândria se raportează mai degrabă la propria părere despre sine, în vreme ce orgoliul e legat de modul în care am dori să fim văzuți de ceilalți.”
„Orgoliul este, într-adevăr, o slăbiciune. Însă mândria… unde e vorba de o minte cu adevărat superioară, mândria va fi întotdeauna moderată.”
„Expresia aceasta «îndrăgostit nebunește» a devenit atât de banală, de înșelătoare, de neclară, că nu-mi spune mare lucru. Se aplică de multe ori unor sentimente ce apar în urma unei cunoștințe de o jumătate de oră, ca în cazul unui atașament real, puternic.”
Cumpără cartea din următoarele magazine:
BOOKS-EXPRESS (în alte limbi)
Dacă ți-a plăcut articolul, acordă-i o apreciere, un comentariu sau răsplătește-mi munca cu o distribuire. Mulțumesc anticipat!