Recenzie: Ferma animalelor – George Orwell

 

Ferma animalelor este o satiră politică făcând referire la pata neagră din istoria omenirii, unde, sub dominația stalinistă, milioane de oameni au fost manipulați și transformați în sclavi, trăgând comunismul la cele mai josnice condiții de trai, în care, aflați într-o continuă teroare și foamete, au plătit cu prețul vieții aproximativ 15 – 20 milioane de victime. Unii istorici, la raportul celor 26 de ani de conducere al Uniunii Sovietice, îl declară pe Stalin cel mai mare criminal din istorie, ceilalți susțin că acest titlu i se atribuie lui Hitler.

Această carte este scrisă sub forma unei fabule, unde animalele sătule de viața trăită după regulile stâpânului lor, al domnului Jones, hotărăsc să pornească o revoluție și să-l alunge pe acesta de pe proprietatea fermei pentru a putea savura gustul libertății și al egalității dintre animale.

„Omul e singura ființă care consumă fără să producă. El nu dă lapte, nu face ouă, e prea slab ca să tragă plugul, nu poate fugi destul de repede ca să prindă iepuri. Cu toate astea, omul e stăpân peste toate animalele. El le pune la muncă și le dă înapoi abia cât le este necesar ca să nu moară de foame; restul păstrează pentru el.”

Înlăturarea domnului Jones se materializează cu succes iar animalele încep să-și clădească noua comunitate.Se stabilesc prerceptele care confirmă egalitatea dintre membrii fermei și se interzice practicarea oricărui obicei uman, însă, odată ce porcii, în frunte cu Napoleon (Stalin), preiau conducerea și gustă din puterea guvernării, lucrurile se schimbă.

„Toate animalele sunt egale, numai că unele animale sunt mai egale decât altele”.

Această frază din final mi-a plăcut extrem de mult:

„Douăsprezece voci urlau furioase și toate erau la fel. Ce se petrecuse cu fețele porcilor nu mai era de-acum o dilemă. Ființele de afară își mutau privirile de la porc la om și de la om la porc și din nou de la porc la om: deja era imposibil să mai spui care era care.”

Dacă nu ai cunoștințe istorice, trebuie să arunci (cel puțin) o scurtă privire peste paginile care-i cuprind pe Lenin, Stalin și Trotki pentru a putea vedea exact ce a vrut să transmită autorul (pe wikipedia îți ia câteva minute), și ai să vezi că este o capodoperă. Iar dacă punem la socoteală și curajul lui Orwell de a publica o asemenea carte în perioada în care Rusia era aliata Marii Britanii, merită toată admirația și tot respectul.

Niciodată nu am fost încântat de istorie, însă această carte mi-a deschis apetitul de a cunoaște și de a studia trecutul. Deocamdată am mai adăugat două titluri în continuarea wishlist-ului meu: Viața mea – Lev Trotki (autobiografia) și Curtea Taurului Roșu – Simon Sebag Montefiore (Stalin).

Cumpără cartea din următoarele magazine:

ferma_animalelor

LIBRIS (transport gratuit)

CĂRTUREȘTI

ELEFANT

BOOK-LAND

LIBRARIE.NET

eMAG

BOOKCITY

OKIAN (Audiobook CD)

LibHUMANITAS (Audiobook download)

Dacă ți-a plăcut articolul, te invit la un like/share/comment

Robo Veres

  • 7
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
    8
    Shares

Adauga un comentariu

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul protejat cu drept de autor!