Recenzie: Baieții Isteți: Asalt pe Wall Street – Michael Lewis
În prezent, tehnologia pune stăpânire pe tot mai multe domenii. Ne apropiem de era SF unde oamenii sunt înlocuiți de computere și de aparate care substituie, într-adevăr cu o eficiență mult mai ridicată, o mână lucrătoare sau o minte de om. Bineînțeles, piața bursieră nu face excepție și se conformează acestui proces. Cursul și volumul tranzacțiilor nu mai este hotărât de oamenii îmbrăcați în costume scumpe, ci primesc pompare datorită tehnologiei și algoritmilor din cutiile negre, cele care sunt foarte bine păzite în clădirile de maximă securitate.
Michael Lewis pornește propria sa investigație după ce programatorul rus, Sergey Aleyniov, a fost arestat de FBI și acuzat de Guvernul Statelor Unite că a furat codul băncii la care a lucrat. Motivul principal era că, ajuns pe mâini greșite, piața s-ar fi putut manipula. Autorul și-a pus întrebarea dacă banca nu a folosit până acum codul în scopuri ilegale – și așa a luat naștere această carte care a provocat atât de multă vâlvă după lansare.
În „Băieții isteți: Asalt pe Wall Street” ne sunt prezentate tranzacțiile „High-Frequency Trading” (HTF) și bursele de valori non-publice, numite „dark pools”, dar și legătura dintre ele, unde marile bănci pot să intercepteze de dinainte prețurile și să câștige niște bani nu tocmai într-un mod cinstit. Toate aceste fraude se finalizează într-un timp mult mai rapid decât o singura clipire a ochiului, iar majoritatea trec neobservate. Aflăm motivul pentru care, în anul 2010, o companie americană a investit 300 de milioane de dolari doar pentru a crește viteza de transfer a datelor cu 4 milisecunde.
Povestea, ca să fie înțeleasă mai ușor, a fost construită în jurul unor oameni și companii cheie, iar eroul pare a fi Brad Katsuyama, un fost executiv la Royal Bank of Canada, care a renunțat la postul său pentru a porni o nouă bursă de valori, denumită IEX, care să fie mai transparentă pentru investitori și brokeri și care să stopeze fraudele.
Lectura parcursă este una care te informează. Dacă îți plac subiectele financiare sau cele despre tehnologie, ori poveștile despre Wall Street, această carte își merită banii. Deși, mai mult sau mai puțin, toți suntem influențați oarecum de piețele financiare și ar fi indicat să cunoaștem circulația banilor în această lume (punctez faptul că este vorba despre o carte de actualitate și nu una pe care să o păstrezi neapărat în bibliotecă pentru a o da nepoților peste câțiva ani).
P.S. Mi-a plăcut revelația rusului, Sergey Aleyniov, care susține că închisoarea i-a schimbat viața în bine. Acest fragment se găsește și în autobiografia lui.
„Dacă experiența acumulată în timpul detenției nu îți distruge sufletul, te transformă, făcându-te să scapi de multe frici. Începi să conștientizezi că viața nu îți este condusă de orgoliu sau de ambiție și că se poate sfârși oricând. Și-atunci, de ce să-ți mai faci griji? Descoperi că există viață și după gratii, așa cum există și în afara lor, și că oamenii ajung acolo încriminați fiind de către sistem. Închisorile sunt pline de oameni care au încălcat legea, dar și de oameni săltați și distruși din cauza altcuiva. Pe de altă parte, un mare avantaj este acela că devii mai puțin dependent de lucrurile materiale și înveți să apreciezi lucrurile simple ale vieții, cum ar fi răsăritul soarelui și briza dimineții.”
Cumpără cartea din următoarele magazine:
Dacă ți-a plăcut articolul, te invit la un like/share/comment
1 - 1Share